BLOG HEADER

BLOG HEADER

Wednesday, 25 September 2013

My Love, Harry Potter. ngeh3

ASSALAMUALAIKUM

Hari ni nk share sikit sal hobi aku. semua org ada hobi kn? Masa kecik2 dlu kalo org tny hobi ape paling2 standard jawab baca buku. budak2 zaman skrg ntah ape la kot jwpnnye. mcm2 dah zaman skrg ni xtau dahkategori ape nk letak hobi tu. so nk dijadikan cte aku mmg ulat buku. aku baca any types of books tp yg paling aku minat novel fiksyen. hehehe.

Lam byk2 novel yg aku ada, aku paling sayang 1 cte ni, Harry Potter. disebabkan aku ada dua2 bahasa English n Melayu, so total novel Harry Potter saja dh 14 buah novel ! huaaa aku simpan leklok lam almari aku especially yg B.I pnye. mhl wooo nk bli. dh la kulit keras. sesetengah org xsuke bc English novel tp disebabkan novel English Harry Potter ni laa aku phm English dgn sendirinya. huhuhu. dh hbs baca English pnye, aku bc lak BM pnye. so kisahnya yg BM pny rajin laa aku bwk ulang alik baca. ntah bpe kali khatam ntah aku pon xtau.

Disebabkan novel ni famous, so dia diadaptasikan ke filem. filem dia pon aku giler meyh ! huhu. aku terjerat cte Harry Potter ni since skolah rendah lagi. aku pnjam cd tu kat member. so dari ctu la aku knl pelakon2 dia. aku xde la obses n taksub sgt kt dorang cuma aku suke tgk dorang berlakon. sbnrnya aku lebih pada jln cerita dlm novel, sbb dia padat n lengkap, xde trgantung sana sini n xde ubah sana sini. bila dia jadi filem ofcos laa director nk jimatkan masa n kos tu yg cte jd pendek n sekerat je, xsama cam lam buku. tp dlm kes Harry Potter even ada certain edition yg xsama dgn filem, cte dia sume best ! mcm real je semua bnda tu. hahahaha.

Joanne K. Rowling adalah penulis novel ni. cte Harry Potter ni tercipta jap je lam kepala dia masa dia naik keteapi King Cross dri Manchester ke London. so blh bygkan x betapa bgusnya dia cipta satu skrip yg jadi fenomena kt dunia hny dlm masa yg singkat je. so smpai skrg aku still menghayati lagi cte Harry Potter ni even ketujuh2 filem dah tamat. aku rindu giler adrenalin keterujaan tu tiap kali cte baru dia keluar. tp ape leh buat kan, Voldemort dah mati n Harry Potter dh beranak pinak. hehehe.

so kt bwh ni aku letak laa sikit siapa Harry Potter n kwn2 dia dan buku2 dia. In short, aku mmg kaki fiksyen. selain Harry Potter aku layan gak fiksyen len mcm Percy Jackson. huhu. so meh tgk cni meh buku2 n cast Harry Potter. =)



ni ketujuh2 buku dia. ada 1 lagi edisi yg kulit hitam tulisan emas, yg tu mhl giler woo




 ni masa dorang kecik. 1) Harry Potter, 2) Ronald Weasley 3) Hermione Granger




ni dah beso. nsem n cantik2 belaka. huhu


ni watak antagonist, Draco Malfoy


So thats all nk cte sal hobi aku n novel yg aku syg. skrg ni ngah ulang baca yg ketujuh pny. novel Harry Potter ni tebal2. so aku amek masa 3 hari utk hbskan satu novel. lau takat novel kecik2 cam novel cinta tu 3 jam or sehari dah settle. huhu. Happy reading !! =)

Thursday, 12 September 2013

Bukan Hanya Sekadar Nama


ASSALAMUALAIKUM



    Hai semua !! pekaba rini? hopefully semua sihat2 laa ye. so berkaitan dengan tjuk entry kali, nk cte sikit la besarnya kuasa Allah sehinggakan nama setiap manusia yg diberi oleh ibu bapa kte mempunyai maksud-maksud tertentu yg membawa ke arah kebaikan. ini termasuklah nama panggilan kpd setiap individu. kalo korang perasan lah kan, zaman skrg nama anak2 modennye lah kan. smpai nk tergeliat tergeliut lidah nak mnyebut. bdk2 millenium mcm kte ni xpela, Allah berikan kte pngetahuan utk mnyebut nama yg jarang didengar dan kadang2 pelik2 bunyinya. buatnya mak ayah kte yg skrg ni dh smpai waktu emasnya. mcm mana laa nk mnyebut ye nama yg sebegitu rupa? harus terkeluar gigi palsu (jika ada) tatkala mnyebut. hehehe


aku rasa korang pon msti pnah jmpa nama2 yg agak moden zaman skrg. yg moden dan senang nk disebut tu xkisahla. yg moden dan susah nk sebut itu masalahnya. lps tu 1 hal lagi, dah bg nama smpai 3 - 4 patah perkataan, nama pggilannya alahai ciput aje. cmne tu? xpayah la pegi jauh2. kte tgk nama kte. aku bangga kot dgn nama aku walopon satu masa dulu aku rasa kenapa la mak ayah aku duk bagi kt aku nama `Nur Amalina` ni. sbb masa aku skolah rendah dlu, pnyanyi dangdut Amelina tu tgh top gile. hahaha. so bila aku sebut je nama aku xkisahla, kt ckgu ke, kt kwn2 mak atau ayah aku ke, dorang mesti reply gini ` ooo Amalina dangdut tu ye`. yg xtahan tu, ada yg siap suh aku nyanyi lagu dangdut plakdah. APTB. dah la masa kecik2 dlu aku ni cengeng orangnya. silap sentuh sikit kompom la ujan turun selebat-lebatnya. hahaha So bila ayah explain yg nama aku ni maksudnya Cahaya Harapan, bila dah besar baru aku tau ape kena mngena diri aku dgn nama aku tu. disebabkan aku ank sulung, secara x langsung aku jgk harapan keluarga. Ya Allah, masa skolah dlu xtau pon bnda2 cmtu. aku ikut kepala angin aku je nk blaja ke x. bila dh pegang duit sndiri, n bila tgk adik2 dah besar, mak ayah pon dh berusia, baru la aku phm sepaham2nya maksud nama tu. terima kasih mak dan ayah sbb besarkan akak. akak xrasa akak dah bls jasa mak ayah. tapi akak akan cuba sedaya upaya akak utk berikan yg terbaik utk family kte. amin.


selain drpd tu, nama panggilan jgk trmasuk dlm makna utk diri kte. masa kecik2 dulu org pggil aku `AMA`. bila dh bsr aku buat nama pggilan sendiri. antaranya `ALIN`, `INA`. sbb kalo aku ckp kt org nama aku `ama` , ada setengah org dia gelakkan aku. mcm xpnah dgr. then ada yg ejek nama pggilan aku cam nama India la hape la. sedih tau bila berhadapan dgn org2 cetek pmikiran cmni. maaf ckp ye. sekurang2nya nama `Ama` tu ada lam Al-Quran. alhamdullilah ada makna jugak nama tu rupanya. so now skrg ramai org pggil aku `AMAL`. So xde sbb la plak kan nk kena gelak lagi sbb nama `AMAL` tu mmbawa maksud yg baik. disebabkan dh ada byk sgt nama pggilan ada org tny, nk pggil yg mana 1. aku kata mana2 pon blh asalkan nama aku dan maksudnya baik.


Nama itu juga satu doa. aku pnah terserempak dgn 2 org budak ni kt dlm lif kt umah sewa aku. smpai kt tgkat 3 ada sorang lg budak masuk. budak tu gelap orangnya. kwn2 bdk yg lagi 2 org tu kot sbb saling mnyapa antara satu sama lain. yg buat aku sedikit trkejut tu bila kwn dia tu pggil dia dgn nama ` KELING`. Maybe bdk tu masih xbpe phm lagi betapa kesiannya dia bila dipanggil dgn nama sebegitu. jadi, elakkan la jugak memanggil sesapa shj di kalangan kte dgn nama2 yg tiada makna dn memalukan. mmg mungkin pada asalnya hanya ingin bergurau, tp xsemua org boleh diajak bergurau. kena ingat kesannya keatas budak tersebut bila dia dah besar. dia xakan lupa org yg pggil dia dgn nama yg memalukan. 


kesimpulannya, kte sebagai future parents atau pon sebagai parents perlulah beringat kalo nk letak nama anak2 tu jgn smpai nnt org nak baca talkin pon susah nk sebut nama dia. selain nama yg baik, nama panggilan juga biarlah baik. so, smpai cni sje nukilan kali ni. happy reading ! =)




p/s : org2 putih sana pon dh letak nama anak2 dgn nama `Muhammad`. org kte makin lama makin taksub dgn nama org putih dan melupakan nama `Muhammad`. nauzubillah.


Monday, 9 September 2013

My Life With HERBALIFE

ASSALAMUALAIKUM

Sejak2 duk dalam wad ni kulit habis kering2. then asyik dehydrated je. yela, duk lam ekond bukannya makin segar, makin sejuk adooo. Tiap2 hari 16 drjh celcius je. mmg betul2 kuarantin wad ni. actually bkn nk ckp sal duk lam wad ke sejuk ke hape ke,. mcm tajuk entry kt atas tuu, nk cte sal HERBALIFE. Aku bru kenal HERBALIFE ni bru 3-4 bulan cmtu la. Cousin aku yg kenalkan. so mula2 amek herbalife ni sbb aku nk turunkan berat badan. kalo yg knl aku mesti tertanya-tanya knp la Amalina ni duk nk kurus ja. elok dah bdn tu. itu dari mata kasar org. aku yg menanggung ni ada sebab knp aku nk turun berat badan.

Bagi org yg ada berat ideal dgn tinggi aku rasa xde probs kot dlm hidup seharian. tapi bagi org macam aku, agak sakit jugak bila dalam sehari kaki aku asyik cramp aje. disebabkan aku keje lam ekond jugak so cramp aku bertambah2 sakit. masa aku grad dari kolej, berat aku 50kg. agak berat sbnrnya utk org yg hny mmpunyai ketinggian 145 cm mcm aku. aku asek terbayang aku jln cam Doremon. trkedek2 bwk badan berat aku. natijahnya, org kt luar sana salu comfort aku dgn kata2 `xpayahla diet, xgemok pon` n sewaktu dgnnya. tapi laim kisah dgn mak aku. mak cakap, `awak dari muda jaga la badan. ni baru umo 20 tapi dah sakit sana sini`. 
So masa aku masuk keje berat aku naik sikit masa tu. tp kdg2 dia turun gak. pastu dia naik dgn cepatnya. jd aku xpuas hati even aku dah usaha kawal pemakanan aku. mungkin cara aku salah kot dlm berdiet. aku juz mkn biskut cicah milo je pagi hari, pastu mngunyah ntah hape2 sblm lunch dgn harapan perut aku blh kyg. tp sudahnya bila lunch aku akan makan mcm org xpenah makan. dinner pon mcm tu gak. akdg2 terdetik dlm hati smpai bila aku nk mkn mcm ni. gaji aku habis kat makan je tau. 
dah nama pon keje kt klinik kan, so salu la tgk org amek ubt cholestrol la, ubat hypertension la, diabetes la. every month kena makan sebijik sehari. lau yg Diabetes tu, amek Glucophage yg besor tu smpai 2 bji sehari. ish, aku nk telan panadol 500mg 2 bji tds pon aku xsggup tau. so satu hari, tergerak hati nk buat full blood test. aku amek yg skali dgn cancer sbb family ada history cancer. actually aku risau yg tang kanser tu je sebenarnya. skali result kuar, terbuntang jap mata aku tgk result kt part LIPID. LDL Cholestrol aku even bkn dlm paras bhy, tp doc ckp utk org yg mcm awk ni dah kira tahap kena berhati2. aku terkedu jap kt ctu. lain yang aku risau lain yg aku dapat. haih. aku ngadu gak kt doktor yg kaki aku salu sakit n bgkak kt buku lali. aku risau ada gout je. tp uric acid normal xde probs. doktor ckp, kemungkinan aku byk sgt LEMAK, then kaki aku kecik n disebabkan badan aku yg berat, badan aku bagi pressure kt kaki. *HYPERLIPIDAEMIA @ tinggi kolestrol juga boleh mengakibatkan GOUT. SO beware !*
so start dri ctu aku amek produk herbalife ni. first month aku amek, aku amek bnda ni nama dia Formula 1 SHAKE. haaa cam nama prlumbaan kete kn. ni bnda dia kalo korang nak tau.





Dia ada 5 perisa. mula2 aku amek yg CAPPUCCINO, yg seterusnya aku amek DUTCH CHOCOLATE, n last week aku amek VANILLA. sgt best sbb aku blh blender dgn ape je yg aku nk. so byk rasa blh dpt. xnk blend pon blh. sama2 sedap. bulan pertama aku minum, aku turun xbyk lam sekilo je. sbbnya aku culas minum air. huhu. bnda ni kena byk minum air putih baru dia jalan. so dari berat aku dlu 50kg lbh, alhamdulillah last aku timbang 46kg, sbb baru2 ni je la semangat nk lose weight. yuhhuuuu. even xbyk turun tp aku hepi sgt2 sbb berat aku still TURUN jugak. so skrg nga fokus utk turunkan lagi n still kumpul duit utk beli bnda2 lain. actually bila kte nk turunkan berat, sepatutnya kena minum dgn bnda yg len mcm TEA MIX (detoxification), FORMULA 3 ( shaping; xmo bagi geleber sume2 lemak), n 1 ag Aloe (clearkan usus dri bnda2 yg xsepatutnya disimpan). ni rupanye sume bnda tu so korang blh baca la ape bndanya. 




So skrg ni aku nga kumpul2 duit utk beli lagi stok product sebab aku dah jd distributor HERBALIFE !! huhuhuhu. one more thing, produk HERBALIFE ni bukan saja utk LOSE WEIGHT. if sesapa yg nak GAIN WEIGHT pon blh jgk. sbb HERBALIFE ni bukan ubat. hanya nutrisi penting utk gantikan apa yg xckup dlm bdn kte. 
So jenuh da duk bebel pasal HERBALIFE ni, pada sesapa yg berminat leh la contact aku kt FB ni, sila pm oke, https://www.facebook.com/alin.amalina.7, xpon leh drop comment kt cni nnt i hit u back. hehehehe. so tats all for today. hopefully phm, if xphm sila tanya2. jgn duk syp n buat andaian sendiri oke. sgt x bgus. =) sekian. 

Thursday, 5 September 2013

Kawan Baik Saya, Kenangan Mengusik Jiwa 5 September

ASSALAMUALAIKUM..


Waaa, berhabuk blog gua. hahaha. giler lama betul x update kt cni. balik2 facebook, balik2 fb. sudah nya fb tu aku buat tmpt men game je. dah boring sgt dah. lupa laa lak ada blog kn. lama x membebel kt cni. hihihi

orait first story utk thn 2013 ni ( dh tgh2 taun da pon bru nk buat first story, hampeh btol ), nk cte sal KAWAN BAIK SAYA. haaa sume org ada kawan baik kn? dri kck smpai besar msti ada sorang kn bestfiren. kata org BFF gtu. hehehe. so aku plak agak ramai jgk bestfriend. alhamdulillah syukur pd Allah kerana mngurniakan aku dgn ramai kawan yg cntik, yg bijak n baik hati sumenya. rasa xpadan brkawan dgn dorang. ape2 pon terima kasih pada semua ye. =)

Lam ramai2 mmber aku ni ada sorang  yg aku salu ingat, salu aku rindu. bkn pe, byk bnda kongsi dgn dia. mnangis pon dgn dia. biarpon akhir2 baru rapat, aku syukur pada ALLAH sbb kurniakan ak sorg kawan yg memahami. orangnya sgt simple, sgt happy go lucky n sgt baik hati. dlm hepi2 dia tu ada jgk time pemalu n penakut  dia. kdg2 naik geram jgk sbb penakut yg amat. nk g buang smpah kt tong smpah xsmpai 10 kaki pon ajak aku. hahaha. kesian dia kadang2 kena marah dgn aku. maap yer kawan.

Aku xpnah dpt kwn cam dia. dia pada aku sorang yg sgt berani dlm takut2 dia tu. sume lecturer sume dia knl. n lecturer smpai CI pon knl dia. mulut dia ya rabbi, KECOHNYA ! kdg2 brcakap cam petir suara dia saja pnuh 1 ruang. tmbah lagi dgn mulut aku n yg sorang lagi. adess blh pecah itu tempat woo. teringat baju2 dia, kemain lagi kaler terang2. aku pnah komen 1 hari tu masa dia dtg uma nk p class, dia pkai bju kurung kuning dgn tudung kuning gak. aku ckp ` ko ni dh mcm telur dadar dah aku tgk `. dia gelak je. gelak lagi bdk ini. sabo ajelah.

dia la yg ajo aku pegi karoke. aku dari takut2 nk tarik suara smpai dh x kisah dh mic tu nk pecah ke hape. haisshh malu tol time tu tp dgn dia, aku peduli ape kan. aku pecah, dia gelak. dia pecah sama2 gelak. hahaha. serius rndu kenangan tu. kalo pegi makan n berjalan kteorg laa juara. masa bdk2 lain dh hbs blaja ( aku xmalu ngaku yg aku extender =) ) dia laa yg ulang alik g uma aku duk on9 n bercerita bagai. kdg2 aku plak mnziarah umah dia kt bwh sana nuh. bergelak sakan dgn bdk umah dia pulak, hadui. kdg2 aku rasa dia ni xsakit mulut ke asyik brcakap n bergelak tawa? bila aku pikir balik, aku pon serupa jgk. hadess

Tapi tulah kan, kata org, org yg kte sayang, besenya Allah lagi sayang. tarikh hari ni, 5 hb September, perginya sorang kawan yg aku anggap mcm family aku sndiri. alhamdulillah, Allah izinkan aku utk jmpa dia buat kali terakhir sblm dia pergi. dia sakit dh lama. xtau sbb ape. Allah je yg tau knp dia jadi mcm tu. aku ingat lagi. aku dh plan dgn dia nk jmpa tp asyik postpone psl dia kje shift n jauh, aku plak weekend je free. so time tu dia da cte sakit dia cenggini2. aku mndoakan dri jauh je masa tu. Allah je tau rindunya aku kt dia. 

akhirnya, Allah bg jgk aku jmpa dia. masa tu bulan syawal lagi. aku plan dgn 3 org lagi mmber kteorg. Nad, Zila n Anaf. aku masa tu dri kmpg nek bas kul 2 xsilap. jmpa dgn Zila yg dh lama mnunggu kt pkeliling. then kteorg tggu Nad plak lmbt cz masa tu dia kje kt Klang. tmpt jmpa kt stesen Bandaraya. petang lam kol 5 cmtu beru la semua ada. gerak g umh dia naik tren je hala ke sentul timur. flat umh dia tu btul2 sblh stesen lrt tu. agak trkejut jgk la bila tgk dia depan2. sedih rasa. dia sempat pesan suh tulis kt fb group kteorg mntak kwn2 doakan dia supaya cpt sihat. dia pon time tu mcm xlarat dah mcm penat je. sedih aku tgk. 

then, 4hb tu, aku pegi lagi umah dia. kali ni bwk Kak Yana. masa tu Kak Yana buat part time kt klinik aku. tapi time tu aku nmpk dia cam lain sikit. muka cam brcahaya je. mna la aku tau tu saat terakhir dia. blik keje petang 5hb tu berdesup2 call masuk. mmber2 tny, `ama, betul ke?` aku time tu mmg xtau pape. siap cakap lagi bd2 ni tipu je sbb aku baru jmpa dia SEMALAM. aku xcaya pon dorang ckp even sume dh nangis2 bagai. aku tpn abg dia, time tu la bru aku dpt tau. mnggigil bdn aku time tu. aku dh siap tpn Nad nangis2. Nad pn sdih sbb dia jauh xdpt tgk. masa aku bgtau Zila, Zila pn trkjut. siap pegi marah Anaf lg sbb x gtau dia padahal Anaf pon xtau lagi time tu. aku set masa dgn Zila, aku nk g tgk arwah kat HKL time tu. jam dh kul 9.30 dh time tu. masa tu aku dah xingat ape dah. takut pon x smpai bdk rmh siap ckp beraninya ko nk pegi. aku amek teksi naik lrt kt Ampang. spjg lam tren tu pikiran aku kosong je. tgn aku mnggigil2 bls msg bdk2 ni hntar. tau2 je dh smpai pkeliling. masa tu la bru aku rasa takut sbb hri dh malam sgt n aku sensorang je time tu. 

Bila Zila smp je trus pegi HKL. smpai kt dept forensik tu trus jmpa mak arwah. menangis2 kteorg. mlm tu jgk aku smpat mandikan kwn baik aku, kafankan dia. masa duk mndikan dia tu, dlm hati aku ulang kali bc Al-fatihah. sedih sgt time. masa dorg dh siap kafankan dia aku tgk muka dia bersih sgt cam baby. dlm hati aku time tu ulang2 kali aku ckp ` time kaseh sbb jd kwn aku smp ujung nyawa ko. maafkan aku kalo ada silap salah. aku redha ko pegi`. 

Smpai skg, aku teringat lagi suara dia. berbulan2 aku elak dgr lagu Bayangan Gurauan yg Rahmat nyanyi tu sbb kalo aku dgr otomatik aku ingt kt dia n cnfirm nangis. n kpd kawan aku, smoga roh ko tenang kt sana. aku doakan ko ditempatkan dlm kalangan org yg beriman. aku hny mampu rindu ko kt dunia je. gmbr ko n kenangan kte je yg mampu ubat rndu aku pd aku. n aku tau, bkn aku sorang je yg rndu kt ko. smoga family ko tabah selalu. Al- Fatihah buat dia yg aku sayang sgt2, Nurul Aida Mohd Zamri a.k.a Cuit.



*maaf kalo entry ini mngguris perasaan anda2 semua. selain doa, ini je yg aku mmpu cerita utk zahirkan rndu aku pd dia. *